Ketóza u dojnic
Medtrust

Ketóza – vážná metabolická porucha u dojených krav


Ketóza = metabolický stav využívající mastných kyselin jako zdroj energie


Ve stavu nedostatku energie dochází k přizpůsobivé reakci organismu – k odbourávání tukových rezerv. Volné mastné kyseliny jsou využity k získání energie, přičemž vznikají ve vyšším množství ketolátky, které se v těle hromadí a jejichž zvýšenou koncentraci v krvi lze měřit.
 
Spotřeba energie u vysoce výkonných dojných krav se rychle zvyšuje po otelení na počátku laktace a nemůže být doplněna  příjmem potravy.

Energiebilanz Kuh EN:  (© )

Krávy s vysokou produkcí prochází během rané laktace obdobím negativní energetické bilance, která vede k oslabení imunitního systému.
 
Tranzitní období – velmi důležitá doba pro management dojených krav!
Tři týdny před a tři týdny po otelení jsou kritickým obdobím pro zdraví, produktivitu a výnosnost dojených krav.
 
Přibližně 75 % onemocnění dojených krav se objevuje během prvního měsíce po otelení!1
 
30–50 % dojených krav onemocní poruchou metabolismu nebo infekční chorobou během tranzitního období.2
 
1 LEBLANC et al, 2006
2 LEBLANC, 2010

Tato internetová stránka obsahuje informace o výrobcích určených široké veřejnosti čtenářů a může obsahovat podrobnosti o výrobku či jiné informace, které nemusejí být ve vaší zemi dostupné, či platné. Mějte prosím na paměti, že my nepřebíráme žádnou zodpovědnost za to, že vy dostáváte informace, které nemusejí vyhovovat zákonům, nařízením, registracím či použití ve vaší zemi.